Baranya Paktum - Foglalkoztatási Szövetkezés Baranya Felzárkózásáért 2020

Széchenyi 2020 Kohéziós Alap

Zombik karmai közt sínylődik több tízezer magyar munkavállaló?

Az egyre nagyobb munkaerőhiány közepette az MNB friss jelentésében megvizsgálta, hogy a zombivállalatoknál komoly munkaerőpiaci tartalék van. Ha ők átkerülnénk piacképes vállalatokhoz, az csökkentené a munkaerőhiányt.
Zombik karmai közt sínylődik több tízezer magyar munkavállaló?

A hagyományos csoportok mellett a zombivállalatoknál foglalkoztatottak is munkaerőpiaci tartaléknak tekinthetők. A zombivállalatok értékes erőforrásokat – tőke, munkaerő – kötnek le a gazdaságban, ezáltal csökkentve a termelékenységet.
A zombivállalat olyan vállalkozás, amely nem tudja törleszteni adósságait és/vagy hosszabb időtávon képtelen a gazdaságos működésre, ennek ellenére nem szűnik meg, valamint amelyek legalább 10 évesek és legalább három éven keresztül nem realizáltak árbevételt, illetve még azokat a vállalatokat is ide sorolhatjuk, amelyeknek a saját tőkéje három éven keresztül kisebb vagy egyenlő, mint nulla.

2017-ben NAV adatok alapján a szűkebb definíciót használva 31,4 ezer, a tágabb definíció szerint 56,2 ezer zombivállalat létezett, akiknél a foglalkoztatottak létszáma összességében 66 ezer, illetve 148,2 ezer főt tett ki. A jelenlegi feszes munkaerőpiaci környezetben a termelékenyebb vállalatok könnyen felszívhatják a zombivállalatok piacról történő kilépésével felszabaduló munkaerőt, ami a versenyszféra üres álláshelyeinek csökkenéséhez vezethet. A folyamatot a következő években is fennmaradó erőteljes bérdinamika tovább erősítheti.

Forrás: hrpwr




További hírek