Baranya Paktum - Foglalkoztatási Szövetkezés Baranya Felzárkózásáért 2020

Széchenyi 2020 Kohéziós Alap

Megalakult a Baranya Megyei Foglalkoztatási Paktum Szervezet

Február közepén megalakult a Baranya Megyei Foglalkoztatási Paktum Szervezet a „Foglalkoztatási Szövetkezés Baranya Felzárkózásáért 2020” című európai unió által finanszírozott projekt keretében.
Megalakult a Baranya Megyei Foglalkoztatási Paktum Szervezet

A pályázati konstrukció lehetőséget adott a 2005-ben életre hívott Baranya Paktum elnevezésű foglalkoztatási partnerségi program folytatására. A Baranya egészét átölelő projekt 2014 áprilisában indult útnak, a foglalkoztatás bővítésében érintett megyei szereplők együttműködésének koordinálása, továbbá a megye leghátrányosabb térségeiben élő munkanélküliek munkaerő-piaci integrációjának elősegítésére. A projektet a Baranyai Megyei Önkormányzat vezetésével a Baranya Megyei Kormányhivatal, a Dél-Dunántúli Regionális Forrásközpont Nonprofit Kft., valamint a Dél-Baranyáért Alapítvány konzorcium valósította meg.

A TÁMOP-1.4.5-12/1-2012-0018 „Foglalkoztatási Szövetkezés Baranya Felzárkózásáért” című projekt keretében a foglalkoztatási partnerség tagjai, a helyi térségi civil szervezetek, munkáltatók, vállalkozások számára lehetőség nyílt a megyei önkormányzat által működtetett Paktum Iroda szolgáltatásainak igénybevételére, naprakész információkat, tanácsokat kaphattak az érintettek a munkaerő-piaci lehetőségekről. Emellett szervezett foglalkoztatási konferenciák és workshopok alkalmával lehetőség volt a jövőre néző partnerségi viszony erősítésére, valamint a partnerségi kör bővítésére. A résztvevő szervezetek számára biztosított tevékenységeken túl a munkaerő-piacon hátrányos helyzetben lévő személyek számára humán fejlesztést célzó foglalkozások indultak, a Foglalkoztatási Információs Pontokat összesen 617 alkalommal vették igénybe.

A projektnek köszönhetően Pécsett 24 fő, Siklóson 20 fő építő – és anyagmozgató gép kezelője (OKJ-s képzés) szerzett szakképzést targoncavezető hatósági vizsgával. A szakképzésen túl komplex munkaerő-piaci fejlesztést célzó tréningsorozaton 25 fő vett részt. A „Lépéstől lépésre” elnevezésű tréningsorozat digitális készségfejlesztő képzésből, munkavállalói készség-kompetencia fejlesztésből, valamint álláskeresési technikák tréningsorozatból állt.

A komplex munkaerő-piaci szolgáltatások keretében 160 hátrányos helyzetű munkanélküli vette igénybe a projekt szolgáltatásait. 41 fő elhelyezése történt meg az elsődleges munkaerőpiacra, akik közül 35 fő elérte a 6 hónapon túli foglalkoztatást. 15 fő mentor segítségével a közfoglalkoztatásban helyezkedett el, valamint 1 fő vállalkozó vált.

Nagy Csaba, a Baranya Megyei Közgyűlés elnöke, mint a konzorciumvezető képviselője elmondta: a mostani projekt megvalósítása egyben a jövőre való felkészülést is jelentette. A Baranya Megyei Önkormányzatnak célja a Baranya Megyei Kormányhivatallal, valamint a munkaerő-piaci szereplőkkel együttműködve olyan képzési és foglalkoztatási programok megvalósítása, melyek a gazdasági aktivitáshoz és a foglalkoztatási szint növeléséhez kézzelfogható módon tudnak hozzájárulni.




További hírek