Baranya Paktum - Foglalkoztatási Szövetkezés Baranya Felzárkózásáért 2020

Széchenyi 2020 Kohéziós Alap

A bérek egyenlőtlenségében az élen járunk

Több felmérés is készült már arról hazai viszonylatban, hogy mennyivel magasabb átlagfizetést lehet elérni felsőfokú végzettséggel, mint egy középfokúval.
A bérek egyenlőtlenségében az élen járunk

Most az OECD felmérés ábrája nemcsak azt mutatja meg, mennyivel többet lehet elérni vele, hanem a tagállamok adatainak egymáshoz viszonyított helyzetét is.

A grafikonon jól látható, hogy a közép- és felsőfokú végzettséggel elérhető bérek közötti differenciát tekintve Magyarország éllovasnak számít, hiszen a 6. legnagyobb a különbség. Felsőfokú végzettséggel ugyanis kétszer nagyobb fizetés érhető elő, mint egy középfokú papírral.

Ennél nagyobb különbség Brazíliában, Chilében, Costa Ricán és Mexikóban van, ellenben a fejlett nyugat-európai országokban szinte minimális a különbség, ami nagyobb mértékű jövedelmi egyenlőségre utal. Csupán néhány 10 százalékkal jelent nagyobb fizetést a felsőfokú végzettség Svédországban, Észtországban, de kiemelhetjük még Norvégiát és Dániát is.

A régiónkat tekintve a 60-70 százalékos bérkülönbség a jellemző, tehát még a szűkebb földrajzi viszonylatban is kiugrónak tekinthető a magyar adat.

 

 

Forrás: mfor.hu




További hírek