Baranya Paktum - Foglalkoztatási Szövetkezés Baranya Felzárkózásáért 2020

Széchenyi 2020 Kohéziós Alap

Megnőhet a nyitottság az atipikus foglalkoztatási formák felé

Az idei év jellemző változása lehet az atipikus foglalkoztatási formák – például részmunkaidős állások, projektalapú munkák, távmunka lehetősége – terjedése.
Megnőhet a nyitottság az atipikus foglalkoztatási formák felé

Az idei év jellemző változása lehet az atipikus foglalkoztatási formák – például részmunkaidős állások, projektalapú munkák, távmunka lehetősége – terjedése is. Talán ugrásszerű fejlődést nem történik, ám a vállalatok nyitottsága ezen a területen komolyan megnőhet. Ezt valószínűsítik a KSH friss, üres álláshelyekről közölt számai is. A versenyszférában ugyan csökkenést regisztráltak 2019 első három negyedévében, ám ennek mértéke csekély volt. A harmadik negyedév végén pedig még mindig több mint 53 ezer betöltetlen munkahely akadt.

Ebben a következő hónapokban sem várható markánsabb változás, így szinte megkerülhetetlen, hogy a cégek munkaerőgondjaik enyhítése érdekében ezeket a megoldásokat is figyelembe vegyék. A nyitás elsősorban a nagyvállalati kör részéről lehet erősebb, a kis- és közepes cégek ez a kérdést változatlanul igen konzervatívan közelítik meg.  A Profession.hu 2019 őszén végzett kutatása szerint a harminc fősnél nagyobb, száz fősnél azonban kisebb hazai vállalatok vezetőinek csupán 17 százaléka támogatja teljes mértékben a távmunkát, míg a több mint száz főt foglalkoztató munkáltatók esetében ez már 29 százalék.




További hírek