Baranya Paktum - Foglalkoztatási Szövetkezés Baranya Felzárkózásáért 2020

Széchenyi 2020 Kohéziós Alap

Valósággal fuldoklik az építőipar a szakemberhiánytól

Az építőipar teljesítménye miatti mai helyzet jól mutatja, mi vár ránk, ha nem sikerül megoldani a szakember-utánpótlás problémáját. Egyre kevesebb fiatal választja az építőipart. Vannak szakmák, ahol látótávolságba került a kihalás. A megoldáshoz a lehető legszélesebb társadalmi összefogásra van szükség.
Valósággal fuldoklik az építőipar a szakemberhiánytól

Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezetője szerint rövid távon fellélegzést jelenthet a szakmai átképzés. El kell érni, hogy azok a felnőttek, akik a saját szakmájukban, jelenlegi munkájukban nem találják a helyüket, kipróbálják magukat egy építőipari szakmában is. Ma az építőipar kiemelkedő egzisztenciát kínál.

A szakember szerint hosszú távon két dolgot lehet tenni:

1. olyan szintre fejlesztjük az építési munkák gépesítését és automatizálását, hogy az élőmunkaigény lecsökkenjen, és ezt a mennyiséget a csökkent számú szakember is el tudja végezni.

2. A gépesítés egészséges szintje mellett gondoskodni kell a szakember-utánpótlásról. Ez megoldható külföldi szakmunkások és segédmunkások behozásával, de ez csak rövidtávú segítség. Ráadásul ez a munkák minőségének a rovására menne.

Valódi perspektíva és megbecsülés

A legegészségesebb az lenne, ha minél több gyerek választana építőipari szakmákat. Ehhez azonban társadalmi méretű változásokra van szükség. Meg kell változtatni a gyerekek, a szülők, a pedagógusok nézeteit az építőiparról. El kell érni, hogy úgy gondoljanak az építőipari szakmákra, hogy az egy valódi perspektíva, lehetőség a gyermekeik számára.

A szakember hozzáteszi: vissza kell adni az építőszakmák megbecsülését, mert e nélkül nem érhető el változás. De ehhez nagyon sokat kell változnia az építőiparnak is. Fontos, hogy a mostani szakemberek között is elültessük az igényesség gondolatát, hogy foglalkozzanak azzal, milyen az öltözékük, és mennyire ápoltak, mert ezzel példát vagy éppen ellenpéldát mutatnak a fiataloknak.

Összefogva lehet csak legyőzni a szakemberválságot

Markovich Béla szerint a kormánynak a nagy építőipari cégekkel összefogva kellene egy széles, hosszú kampányt folytatnia a gyerekek, a szüleik felé, megmutatva, hogy miért érdemes most építőipari szakmát választani a gyerekeknek.

A Mapei Kft. tevékenyen részt vesz a szakemberhiány és a szakember-utánpótlás problémájának megoldásában. 2018-ban 7347 szakember számára biztosított szakmai és üzleti témájú képzéseket, 700 gyermek és fiatal számára tartott előadásokat az építőipari szakmákról; valamint 2015-ben megalapította a Mesterek Mestere díjat. Az évente átadásra kerülő díj célja elismerni a kiemelkedő színvonalú munkát nyújtó építőipari szakemberek munkáját. A 2016-ban megalapított Magyar Építőipari Szakember Közösséget pedig azért hozták létre, hogy fejlődési lehetőséget és támogatást biztosítsanak a szakembereknek. A vállalat szakemberképzésért tett erőfeszítéseit 2010-ben Gazdasági Miniszteri Kitüntetéssel ismerték el. 2006-ban először, majd 2015-ben másodszor is elnyerte a Legjobb Munkahely címet.

Forrás: hrpwr.hu
További hírek