Baranya Paktum - Foglalkoztatási Szövetkezés Baranya Felzárkózásáért 2020

Széchenyi 2020 Kohéziós Alap

Ebben a szakmában van a legnagyobb hiány, béremeléssel kompenzálják

A júliusi-szeptemberi időszakban tizenkét százalékkal növekedett a hirdetők, és tizenegy százalékkal a Profession.hu felületeire feltöltött hirdetések száma

Ebben a szakmában van a legnagyobb hiány, béremeléssel kompenzálják

 

Közel harminckilencezer új állást hirdettek meg az elmúlt három hónapban Magyarország legnagyobb álláskereső portálján. A Profession.hu legújabb, Q3-as adatokat feldolgozó riportja szerint továbbra is a betanított munkásokra, valamint a bolti eladókra van a legnagyobb kereslet, ugyanakkor az adminisztrátor állásokra jelentkeznek a legtöbben. Ahogy a szakmunkáshiányt a bérek emelésével próbálják ellensúlyozni, úgy ezen az úton mozdult el a pénzügyi terület könyvelési ága is.

A júliusi-szeptemberi időszakban tizenkét százalékkal növekedett a hirdetők, és tizenegy százalékkal a Profession.hu felületeire feltöltött hirdetések száma a tavalyi harmadik negyedévhez képest. Az állásportál jelentése szerint mindeközben tizennyolc százalékkal többen regisztráltak a portál adatbázisába, A legmagasabb emelkedés a hirdetők számában Budapesten, Komárom, Baranya valamint Borsod megyékben volt, ahol egyaránt kilenc százalékkal több cég keresett munkaerőt.

Érezhető a növekvő hiány az oktatási és egészségügyi szektorokban

Százalékosan az oktatás (+39%), egészségügy (+31%), vendéglátás (+26%) kategóriák emelkedtek a legtöbbet, tehát a kategória általános méretéhez képest arányaiban ezeken a területeken nőtt legjobban a feladott hirdetések száma. Számszerűen ugyanakkor a legtöbb cég szakmunka, pénzügyi feladatok, adminisztráció, valamint szállítás kategóriákban keres munkavállalókat. Az IT programozás, a marketing, és az értékesítési területeken a nyitott pozíciók száma alig változott az előző év hasonló időszakához képest. Megyei szinten a feladott hirdetések növekedésében kiemelkedő Somogy (26%), Heves (24%) és Baranya megye (22%).

Nincs béremelés, nincs munkás

A jelentkezések átlagosan öt százalékkal növekedtek az előző év hasonló időszakához képest. Jelentős a változás az egészségügy kategóriában (+49%), valamint szakmunka területen (+22%), ami hozzávetőleg megegyezik a kategóriában feladott hirdetések számának növekedésével. Továbbra is szintén együtt mozog a kereslet és kínálat a vendéglátás kategóriában ahol huszonhat százalékkal több jelentkezés történt, mint tavaly ilyenkor. Ebben a negyedévben adminisztráció, gyártás termelés, IT üzemeltetés, mérnök kategóriákban jobban növekedtek a hirdetés feladások, mint a jelentkezések. Ezeknél a munkaköröknél megfigyelhető, hogy az ajánlott bér összege stagnált 2017-hez képest (ez egész éves adat).

A könyvelőket is igyekeznek magasabb bérrel csábítani

A kategória hirdetésszáma húsz százalékal emelkedett, ezen belül az elemző, tanácsadó (+22%), kontrolling (+37%), könyvelés (+13%), könyvvizsgáló, belsőellenőr (+19%), pénzügyi asszisztens (+37%), pénzügyi, számviteli vezető (+69%) iránt növekedett az igény. Ahogy a szakmunkáshiányt a bérek emelésével próbálják ellensúlyozni és ebben a negyedévben végre megindult a szakmunkások jelentkezéseinek száma is, úgy ezen az úton mozdult el a pénzügyi terület könyvelési ága is. A könyvelő már évek óta az egyik legtöbbször meghirdetett pozíció, ahol idén (teljes évi adat) tizenöt százalékkal több bért ajánlottak a munkaadók, mint 2017-ben. 2018-ban nettó 255 000 Ft az átlag ajánlott bér ebben a szektorban. A végzettség ezen a területen fontos, középiskolai végzettséggel 229 000 Ft, főiskolai végzettséggel 315 000 Ft, egyetemi végzettséggel 332 000 Ft az ajánlott nettó bér. Emellett a különféle juttatások is pozitívan hatnak a jelentkezőkre, ugyanis a jellemzően cafetériával és szakmai továbbképzésekkel kiírt állásokra kilencvennégy százalékkal többen jelentkeznek.
További hírek